Κέντρο αντιμετώπισης οξέων Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Κέντρο αντιμετώπισης οξέων Εγκεφαλικών Επεισοδίων
Στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρέχουμε τη δυνατότητα επείγουσας διάγνωσης και αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων, εφαρμόζοντας την πρωτοπόρα θεραπεία της Θρομβεκτομής και διαθέτοντας από τη μεγαλύτερη εμπειρία παγκοσμίως, με τη διενέργεια άνω των 1500 επεμβάσεων.

Ένα σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συνεπάγεται για πολλούς ασθενείς προβλήματα στην κίνηση και την ομιλία, καθώς και άλλους σημαντικούς περιορισμούς που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους. Μία νέα επαναστατική θεραπεία που ονομάζεται θρομβεκτομή προλαμβάνει την αναπηρία, αλλάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ανά τον κόσμο.
Συχνές Ερωτήσεις:
Τι είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ονομάζεται η νέκρωση μίας περιοχής του εγκεφάλου λόγω διακοπής της τροφοδοσίας της με αίμα. Η νέκρωση οφείλεται σε απόφραξη μίας αρτηρίας του εγκεφάλου μέσω θρόμβου (πήγμα αίματος). Αναλόγως με το ποια αρτηρία του εγκεφάλου αποφράσσεται, επηρεάζονται διαφορετικές λειτουργίες του σώματος και του νου.

Για παράδειγμα, αν νεκρωθεί η περιοχή που ελέγχει την κινητικότητα του αριστερού ποδιού, τότε δεν θα μπορεί ο εγκέφαλος να δώσει εντολή για να κινηθεί το αριστερό πόδι. Ενώ μέχρι πρότινος θεραπεία αποτελούσε μόνο η χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου, νέες μελέτες έδειξαν πως ο συνδυασμός θρομβολυτικών φαρμάκων και μηχανικής διάνοιξης του αποφραγμένου αγγείου έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.
Τι είναι η θρομβεκτομή και πώς διενεργείται;
Η επεμβατική θεραπεία μέσω θρομβεκτομής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική τα τελευταία έτη. Η θρομβεκτομή άλλαξε τα δεδομένα στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει τις πιθανότητες σοβαρής αναπηρίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που θα κατέληγαν σε αναπηρικό αμαξίδιο, μπορούν να φύγουν περπατώντας από το νοσοκομείο μόλις 48 ώρες μετά την επέμβαση, υπό την προϋπόθεση να έχει πραγματοποιηθεί θρομβεκτομή εντός λίγων ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η θρομβεκτομή διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα. Ο γιατρός τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς, συνήθως μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται ο θρόμβος. Στη συνέχεια είτε με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος -stent- είτε μέσω αναρρόφησης ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Καθώς ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στην έλλειψη αιμάτωσης, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως εντός των πρώτων ωρών από την εμφάνιση του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας
Δείτε εδώ το άρθρο και συνέντευξή του Καθ. Παναγιώτη Παπαναγιώτου σε σχέση με τα εγκεφαλικά επεισόδια.